Three towers in San Benigno, MSC Headquarters

Genoa, Italy

Three towers in San Benigno, MSC Headquarters
Genoa, Italy
2010-2015
directional 12.034m2
housing 5.106m2
client: SVIM spa – GLF Grandi Lavori Fincosit spa

photos: ©L.Boegly

The founding idea of the new project is to use stained-glass windows to define a gradient over the whole development of the façades of the three towers, which will proceed with lighter tones on the faces less exposed to solar radiation, becoming darker on most sunny façades. This criteria will helps to better respond to the regulatory requirements imposed by the laws on energy saving.
The colors used are 6 in total, together in twos, tone on tone, with the intent of obtaining, on each side of the towers, a “softer” color and less contrasted with the adjacent facade.
The composition uses two different coloured kind of glasses, whose technical characteristics allows the achievement of thermo-acoustic values required in this area, for this type of function.
The use of a single color would have required different technical solutions to achieve the values imposed by law, such as the increase of blind parts instead of transparent. Last but not least, the “horizontal gradient” will bring to the project a different “reading” from every angle, giving to each tower a different shade.