The Light Gate iGuzzini
Milan, Italy
2018-2019

program: New iGuzzini showroom and offices
area: 1000 m2

client: iGuzzini

photos: ©S. Anzini
The project consists in the realization of the new iGuzzini showroom in Via Brera, 5. The entrance from Via Brera gives access to a large hall, where the furnishing elements have been specifically designed. From the hall you can access the meeting rooms and the office areas. With the new wooden and resin staircase you have access to the floor at an altitude of +1.20 where the operating offices are located. In the basement a large lounge to be equipped for events and conferences for about 90 people, directly connected to the bar. Through the connective element one reaches the Light Experience, where the light experiments are located.
Redevelopment of the Colbert building

Marseilles, France
2015

program: Redevelopment of the Hotel de Poste Colbert building with offices and company restaurant

floor area: 14 500m2 SDP

client: SCCV PI MARSEILLE COLBERT
represented by: La Direction des Achats siège de Poste Immo
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: Langlois Etudes Ingenierie
services engineering: Garcia Ingenierie
acoustic engineering: Peutz & Associés
engineering and consultancy in collective restaurants: Alma Consulting
economy control office, CIU and asbestos removal: R2M Economiste
fire safety – accessibility: Casso et Associés

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & CC79
wooden model: ©Stefano Rossi Modelli

The Hôtel des Postes is a particular place in the historical urban context of the 19th century-Marseilles, connecting Avenue de la République (north-south axis) to the radial system of the east-west districts. The most visible facades of the building are the monumental one, located on the Place de l’Hôtel des Postes side, and the narrow one, situated on the Place Sadi-Carnot side. The urban fronts, associated with the building’s main entrances, create the unitary dimension and the identity of the building, and also redefine the roles and the influence of each of its parts.
Although its nature is homogeneous and compact, the building presents a complex composition, made up of several architectural entities. The presence of three building bodies is underlined by the classic relationship between full and empty; the built volumes are organized around three courtyards that punctuate the routes in the building. Although living in a single body, these spaces react differently to the new program and the relationships between inside and outside.
The actions of the project arise from reading and analyzing the potential of the existing building, from the desire to respect its intrinsic structure and to enhance its balance and rhythms, both spatially and formally. The new architectural language and the proposed spatial organization combine strength and awareness and come from the very nature of the building. The fabric of the existing is respected, both in the organization and the rationalization of interior spaces. The axes, the symmetries, the existing architectural language become the basis of the new interventions. The visual relationships between interior and exterior are declined in different and specific ways for each of the three parts of the building.
The spaces facing the courtyard of the former Post Office are mainly meeting rooms or social spaces.
Those overlooking the large central courtyard have a transverse character, they open perspectives towards the city, the public space.
The system set up around the small courtyard is more introverted and more intimate, comparable to an interior perimetric movement.
Respect for the existing heritage and the need to develop a specific program leads us to develop an effective, radical, harmonious, and integrated response. The outer envelope is kept and valued. The demolitions, punctual and targeted, concern only additions and volumes without historical interest inside the courtyards.
CONTEMPORARY EXPRESSION. THE PROJECT AS AN INTERIOR SEQUENCE OF SPACES
The unchanged perception of the exterior of the volume in its symbolic monumentality, the rediscovery of the spatial sequence of the three courtyards, and the renovated spaces of the building allow us to understand and experience new relationships between the existing and the new construction.

New Port authority HQ
Savona, Italy
2008-2015

program: preliminary, definitive and executive design for the new seat of the Port Authority of Savona
gross floor area: 4.412 m2
floor area: 3.262 m2
exterior area: 1.826 m2

client: Autorità portuale di Savona
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: Autorità Portuale di Savona
services engineering: Studio Ingegneria Gaminara

photos: ©L.Boegly, ©E.Caviola
ceramic model: Danilo Trogu
The building has a straightforward composition articulated through two fi gures of simple geometry: “the rectangle-bridge”, a horizontal element, with an internal courtyard on to which the most public places face (the doubleheight foyer, the cafécanteen, the public space and meeting place), and the “square”, a vertical element, housing the workspaces and the most representative areas (meeting rooms,
management and general office). The connecting elements, ramps, stairs and corridors that link the various functional areas of the building have been designed to have an expressive and representative appearance.
The building has two entrances, the fi rst opening on to the marina, made of glass and sinuous shapes that communicate with the rest of the building which is characterised by a linear appearance, by very sharp corners; the second entrance (on the opposite side of the railway), seemingly more austere and for service purposes, hides inside a stairway in an articulated triple-height form that opens on to the courtyard and terrace. From the fi rst entrance, via a ramp, are reached the public space, the meeting space, the café-canteen and the open space of the outdoor courtyard and terrace. It is possible with the use of the walls and mobile elements to transform this sequence of environments (double height, internal and external) into an exhibition or event venue. Through two corridors, which look out on to the open courtyard on one side, on the other on to the service areas (at a depth of 5.20m), the port railway line is crossed by bridge to get to the tower, the pulsing heart of the architectonic intervention, exceeding the limit of the railway below. The tower, at every level (seven in total) develops with great distributive simplicity, with a central core structure (which houses distributive and service areas) and a corridor ring which is looked on to by the offi ces 5.20m deep. This very simple volume of the tower (23m x 23m) ends on the top three floors with variations on three sides, marked with protruding elements, created to host the meeting rooms and the most representative environments.