Human Technopole
Milan, Italy
2019

program: Competition for the design of the new Human Technopole headquarters and design of the outdoor spaces
gross surface area: 35 000 m2
net surface areas:
hall, meeting rooms and break areas: 1 340 m2
laboratories: 16 584 m2
offices: 4 248 m2
accessory functions (canteen, cafeteria, spaces for startups, parking): 2 430 m2
other functions: 1 000 m2

area: 35 000 m2
client: Human Technopole
Atelier(s) Alfonso Femia with Principioattivo
landscape design: Michelangelo Pugliese
structural engineering: Milan Ingegneria
services engineering: BMS Ingegneria
safety advisor/environmental sustainability: United Consulting
economy control office: FOR Engineering Architecture
environmental comfort consultant: Transsolar
canteen and refreshment areas design consultant: Studio Montanari & Partners
energy levels: NZEB, LEED Platinum, WELL Gold

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama
“To be able to imagine a building, a research site of excellence and multidisciplinarity, aimed at improving health and human well-being, must use man, the human being, as a real reference.
It is therefore necessary to create a place one can belong to, a place to look at. It must be a place that reassures us and make us reflect, it must remind us of the continuous movement of research, the passion, the responsibility, the vision of those who are committed to the future of each generation.
We imagine a simple building that hides the technological complexity it must possess. We imagine a building that can narrate the continuous growth of human knowledge and the constant attention to the care for humanity.
A building that is not a monument to itself but an accumulation of knowledge, in an almost infinite idea, as if it could continue to grow in different directions, like the three vectors in space.
Stratification is accumulation, and the different worlds stratify and accumulate: from natural to mineral, from scientific to human, from the technological one to the daily one, from collective to individual.
A building as a sum of several apparently similar buildings that speak to each other through a simple language that refers to light and its ability to create energy, comfort and perception.” AF
School complex on Via Ragazzi del ‘99 – District of Porto di Legnago
Legnago (VR), Italy
2019
area: 12 000 m2
client: Comune di Legnago
Atelier(s) Alfonso Femia with
landscape design: Michelangelo Pugliese, Alfonso Femia
structural engineering: Sertec Engineering
services engineering: Sertec Engineering
images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama
“School is the first place in which a Community is created and where it builds its own future and the one of its country.
The project for the construction of a school must combine responsibility and vision, connection with time and with a sense of belonging, dimension of reality and imagination related to the new generations which will be living and building an important part of their life in these educational and meeting spaces.
These features represent the core of a project that is aware of its potential to regenerate the identity and the future of the territory in which it is placed.” AF
Office building in Rome

Rome, Italy
2018

program: Restoration of the office building on Via Veneto 89 in Rome
total area: 20 776 sqm
floor area: 11 426 sqm
offices: 6 385 sqm

client: Prelios SGR
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: Milan Ingegneria
services engineering: Openprogetti Ingegneria
Ieed-breeam: Energo Group

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia

The project for the redevelopment of the building on Via Veneto in Rome confronts itself with a historical context of great importance and with an iconic building from the early 1900s. The building is characterized by “its exterior architecture which reflects its modern style while harmonizing with the surrounding environment that imposes grandeur and a severity of lines and masses” which the renovation project intends to restore in order to enhance the work of architect Broggi.
Over time, Broggi’s architecture has undergone variations concerning not only its external facades, but also the spaces related to the internal courtyards. From a volumetric point of view, the entire central courtyard has been freed from the volume, present on ground floor, mezzanine and first floors, by making the exedra that had been incorporated within the building’s volume re-emerge.
The courtyard returns to its former glory and becomes a fundamental element for the quality of the internal office spaces. The east courtyard (the small courtyard) is also freed from the presence of two elevators, which are relocated to more functional points, offering the possibility to redefine the original volume of the building and, in this case, to guarantee better quality of the interior spaces of the offices.

J1 L’Odyssée, the Underwater City
Marseilles, France
2018

program: Redevelopment of the J1 building in Marseilles – an underwater city dedicated to Blue Economy with research, training and exhibition spaces; gourmet market, hotel, retail, sport spaces, offices and services

total area: 46 611 m2
gourmet market: 1 840 m2
sports & spa: 1 970 m2
offices: 11 401 m2
training spaces: 3 830 m2
gestione / concierge: 1 040 m2
exhibition spaces: 1 150 m2
hotel: 6 060 m2
retail spaces: 2 050 m2
body of water: 250 m2
underwater city: 10 920 m2
restaurant: 1 100 m2

client: Grand Port Maritime de Marseille
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with Carta Associés, Jacques Rougerie Architectes Associés, Christiane Schmückle-Mollard
design: Ora Ito
lighting design: Alfonso Femia/AF*DESIGN with SNAIK – Yann Kersalé
engineering: BG Ingénieurs conseils – EDF
economy control office: R2M
promotor: DCB International
contractor: FAYAT Bâtiment
energy levels and certifications: label One Planet Living, label BBCA (Bâtiment Bas Carbone) Rénovation 2018

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama

Marseilles is connected to its sea, the Mediterranean, through an axis that connects north to south there where its harbour turns towards east and looks west.
To the west, the horizon and many other that are created during the day according to the parabolic trajectory of the sun that accompanies us until sunset. The harbour, with the characteristic profiles of its port infrastructures, concentrates to the west its most emblematic structures, of which J1 is one of the last extraordinary examples.
The project is a continuous research for dialogue with the light that turns towards the horizon, penetrating between J1’s structure and the suspended volume of the underwater space. J1’s horizon is that of the sea merging with the sky and of the sky merging with the sea. Feel it, discover it, experience it at different levels, through different worlds, from the city to the harbour and from the harbour to the sea; these are the feelings that guide all the phases of our project, always looking for this suspension between water and air or between sea and sky, in an always clear relationship between the value of heritage, of the « existing », of J1, the public space, the harbour, the exploration space and the underwater one.
Finally, this project minimizes the amount of ground occupied by the building. The new project is partly conceived as a “underwater” volume, with more intimate spaces destined to discovery and contemplation. And then, a suspended space destined to a more collective dimension, always exploring the horizon and the city. In the middle, the empty, transparent and permeable space brings continuity with the public space of the city.
MCC housing
16.14 Clot Bey

Marseilles, France
2016

program: Demolition of two buildings and construction of 502 housing divided into 9 buildings with private and collective gardens, a public square and underground parking
site total area: 160 329 m2
total area: 35 556 m2 SDP

client: Ville de Marseille
Marseille Provence Métropole
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with TANGRAM Architectes
environmental engineering: Etamine
developer: Coffim

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia
In an exceptional site stretching along the banks of the Huveaune, where nature occupies a central place, we thought of our project as a park in which the built volumes will be located.
This decision is essential because it places the shared green areas at the center of the project and guarantees the integration of our project in its environment.

Quality of use and habitability are also themes that we have privileged in the project.

The study site, consisting of two lots, is located on Avenue Clot Bey in Marseille.
The status of this residential complex, in the emblematic district of the 8th arrondissement – with quality references such as the Cité Radieuse, Brasilia, or Thalassa – led us to make strong choices to affirm the identity and overall coherence of our project.

The architectural expression is thought of in continuity with the urban planning goals developed by the master plan and landscaping.

The heights are uniform, constant, the matrix is unique, nature thus becomes the protagonist managing the scale relationship between the project and its context.

No ostentation, no mannerism, we chose simplicity supported by quality materials. The facades are in prefabricated white concrete elements enhanced by the matrix and the attics are in colored flat tiles.

While remaining on white and uniform shades, the materials will allow us to highlight the play of lights, shadows, and reflections.
The objective is to express a certain “Mediterranean identity”, through the luminosity of the facade materials and the play of shadows and lights which will be highlighted by the vegetation, the sun, and by the facade matrix, therefore responding in different ways.
LCE housing
Lyon Confluence – Block B2
Lyon, France
2015

program: 94 housing units, 91 student housing units, retail, offices, nursery, parking
ground area: 3 990 m2
floor area (FR): 12 056 m2
housing:
building 1: 1 614 m2
building 2: 1 862 m2
building 3: 2 838 m2
building 4 (student+housing): 1 599 m2 + 2 109 m2
offices: 2 846 m2
retail: 680 m2
nursery: 106 m2

client: SPL Lyon Confluence
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with Siz-Ix Architectes
landscape architects: Atelier Anne Gardoni
structural and services engineering: Artelia Bâtiment & Industrie
acoustic engineering: Génie acoustique
hydrological engineering: Antea Group
environmental engineering: Inddigo
contractor: Eiffage
energy levels and certifications: HQE

images: © Atelier(s) Alfonso Femia & Asylum
The architectural project proposed for the B2 Block was thought in line with the urbanistic project the planning team of Lyon Confluence II had in mind.
We chose not to reconsider the basic axioms of the project: geometry and block positions, heights, positioning of the different functions. These guarantee the coherence with the rest of the urban project and are necessary to integrate the B2 Block in the new Confluence neigbourhood.
We simply continued the story from where the urban planners had stopped, and we continued the project with consciousness, respect, pleasure and passion. We decided to build a development strategy, with the constraints of the specifications, for the B2 Block’s different parts, solids and voids, allowing to breath the life and strength that resides within it.

We tried to understand the features of each element, nature, content and tone of their dialog with the context. We tried to exhaust each possibility and write an original, ambitious, sensitive and coherent scenario.

We began from the fouding principle that identifies and characterizes the B2 Block: a rectangular parallelepiped positioned at the crossroads of Confluence’s major axes. First, the ones of the inner harbor and cours Charlemagne, imaginary cardo and decumanus of this part of the city; and then the one of the future pont du Girondins: an irregularity in the basic framework, a violent boost from the Lyon beyond the Rhone river that also comes to settle on this piece of land.

We also questioned the role and the importance of water in the project. It is physically omnipresent in three forms (two rivers and the inner harbor): its oneiric power fills the atmosphere of Confluence, it plays with existing architectures through its reflections, and finally, it constitutes the first source and the first mirror of the project.
This unique location lead us to pay more attention to limits and to consider each action on one project element as an action on the whole project. That’s why we decided not to separate the buildings between the architects, like usual, but to begin a real collaborative work, through workshops and meetings, in order to reach a shared common proposal.
Therefore, this reflection and global work lead us to consider the B2 Block buildings as members of a single family. They share several elements like a common base, the space that binds them and other values (architectural, environmental and constructive).
All the buildings are different, shaped in their own way according to the programs they welcome and the relationships they have between each other. They all have an urban role to play in the neighborhood of Confluence II.

Base de vie in the red desert
Adrar, Algeria
2014

program: Creation of a city for 1,000 inhabitants in the Algerian desert
total area: 250 000 m2
floor area: 22 400 m2

client: Bonatti spa
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with Francesco Nissardi

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia
The project proposes a “water chain” capable of managing, collecting and channelling the water system in its different uses in order to create a dynamic and optimised system. The depth of the basins and connecting channels will be sized to support the phenomena of evaporation when useful to control the microclimate while, in the sections where this will not be necessary, the system will be designed to reduce waste and minimise maintenance. Furthermore in the spaces where evaporation helps with cooling the environment, the ponds will be sized so as to control the phenomenon and will be protected by pergolas that are a theme of the project. The connecting channels are partly exposed (fissures) and partly “closed”, in such a way as to cool the water that flows there for short stretches.