videos
Cesenatico
©Festa dell’Architettura 2019
2019

September 20th
Festa dell’Architettura / “Waterfront: Maritime Landscapes” conference
Alfonso Femia participated in the 6th edition of the “Festa dell’Architettura” event.
Organized by the Order of Architects P.P.C. of Forlì-Cesena, this year’s event focused on the regeneration of public spaces in order to analyze issues related to seaside-touristic cities.

“The term waterfront tends to define a limit between water and the urban front. In reality, it should not be a limit but a condition of continuous encroachment, a place of contamination, […] a place for imagination, for experimentation and for courage.”
School complex on Via Ragazzi del ‘99 – District of Porto di Legnago
Legnago (VR), Italy
2019-ongoing
area: 12 000 m2
client: Comune di Legnago
Atelier(s) Alfonso Femia with
landscape design: Michelangelo Pugliese, Alfonso Femia
structural engineering: Sertec Engineering
services engineering: Sertec Engineering
images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama
“School is the first place in which a Community is created and where it builds its own future and the one of its country.
The project for the construction of a school must combine responsibility and vision, connection with time and with a sense of belonging, dimension of reality and imagination related to the new generations which will be living and building an important part of their life in these educational and meeting spaces.
These features represent the core of a project that is aware of its potential to regenerate the identity and the future of the territory in which it is placed.” AF
AEL housing
The sky above Asnières-sur-Seine
Asnières-sur-Seine, Paris (France)
2013-2016
Mipim Awards 2017 Finalist, category “best residential project”

program: Construction of 183 housing units: 144 housing units with access to ownership and 39 social housing units, a 360 sqm shop and 192 parking spaces
total area: 10 518 m2
floor area: 9 470 m2

client: SCI Asnières Seine AB represented by COFFIM, Eiffage Immobilier IDF
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: Eiffage Construction
services engineering: I.D. BATI
environmental engineering: Eiffage Immobilier IDF
economy control office: Tohier
contractor: Eiffage Construction IDF
energy levels and certification: The complex is certified “NF Logement Démarche HQE version 8.1”
. Building C: certification “Habitat e Environnement Millésimé” RT 2012 10% and 01/2013

photos : ©L.Boegly
The project site is surrounded by strong and structuring elements of the urban landscape: the nearby Seine, the RER C lines connecting Paris to Pontoise and the arrival of a future Grand Paris station. The project is therefore inserted at the end and at the beginning of an important urban axis on the scale of the city.
How can this arrangement be managed? How can the project be presented towards Grésillons Avenue and the train station, giving that this area represents a structural interface from a functional point of view? How can this area expand, in addition to the space already provided, and turn into a real gateway to the neighbourhood?

The project develops through the analysis of potentials: the atmosphere, the light of the landscape, the environmental demands and the formal game consisting of a series of cutouts, openings, slides that define the three bodies of the building.
The city is placed in continuous dialogue with the internal park creating a built / landscape rhythm. The architectural writing of the project is based on this notion of rhythm (openings, materials, treatment of the upper floors): it promotes within a common grammar, the diversity of the urban landscape created between city and nature.
The soul of the project is also the reaffirmation of the decor through ceramics and ornamentation represented by six angels. This reaffirmation requires thinking of thinking the building as a house, a place to live and not just a series of requirements to be met.
Unity, urban rhythm, classic vertical stratification, single material integrating differences capable of anticipating the gentle metamorphosis towards the sky, where the ancestors of the cities can be found, observing us, looking towards the horizon, towards the sky.
LCE housing
Lyon Confluence – Block B2
Lyon, France
2015

program: 94 housing units, 91 student housing units, retail, offices, nursery, parking
ground area: 3 990 m2
floor area (FR): 12 056 m2
housing:
building 1: 1 614 m2
building 2: 1 862 m2
building 3: 2 838 m2
building 4 (student+housing): 1 599 m2 + 2 109 m2
offices: 2 846 m2
retail: 680 m2
nursery: 106 m2

client: SPL Lyon Confluence
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with Siz-Ix Architectes
landscape architects: Atelier Anne Gardoni
structural and services engineering: Artelia Bâtiment & Industrie
acoustic engineering: Génie acoustique
hydrological engineering: Antea Group
environmental engineering: Inddigo
contractor: Eiffage
energy levels and certifications: HQE

images: © Atelier(s) Alfonso Femia & Asylum
The architectural project proposed for the B2 Block was thought in line with the urbanistic project the planning team of Lyon Confluence II had in mind.
We chose not to reconsider the basic axioms of the project: geometry and block positions, heights, positioning of the different functions. These guarantee the coherence with the rest of the urban project and are necessary to integrate the B2 Block in the new Confluence neigbourhood.
We simply continued the story from where the urban planners had stopped, and we continued the project with consciousness, respect, pleasure and passion. We decided to build a development strategy, with the constraints of the specifications, for the B2 Block’s different parts, solids and voids, allowing to breath the life and strength that resides within it.

We tried to understand the features of each element, nature, content and tone of their dialog with the context. We tried to exhaust each possibility and write an original, ambitious, sensitive and coherent scenario.

We began from the fouding principle that identifies and characterizes the B2 Block: a rectangular parallelepiped positioned at the crossroads of Confluence’s major axes. First, the ones of the inner harbor and cours Charlemagne, imaginary cardo and decumanus of this part of the city; and then the one of the future pont du Girondins: an irregularity in the basic framework, a violent boost from the Lyon beyond the Rhone river that also comes to settle on this piece of land.

We also questioned the role and the importance of water in the project. It is physically omnipresent in three forms (two rivers and the inner harbor): its oneiric power fills the atmosphere of Confluence, it plays with existing architectures through its reflections, and finally, it constitutes the first source and the first mirror of the project.
This unique location lead us to pay more attention to limits and to consider each action on one project element as an action on the whole project. That’s why we decided not to separate the buildings between the architects, like usual, but to begin a real collaborative work, through workshops and meetings, in order to reach a shared common proposal.
Therefore, this reflection and global work lead us to consider the B2 Block buildings as members of a single family. They share several elements like a common base, the space that binds them and other values (architectural, environmental and constructive).
All the buildings are different, shaped in their own way according to the programs they welcome and the relationships they have between each other. They all have an urban role to play in the neighborhood of Confluence II.