New headquarters Innovation Hub-School of Engineering

Padova, Italy
2020

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia

The new university center becomes a green wedge that fits into the new trade fair system.
The ground floor is the sum of two elements, the green area and the paved area that interpenetrate, coexist and draw the front of the building.
The green, starting from the edges, wraps the building, enters it, and climbs up to the roof, creating a technological green public space, a new space for meeting and dialogue.
RNL housing
Urbagreen
Île-de-France, France
2015-2020

program: 107 apartments, private and collective gardens
total area: 6 400 m2
floor area: 5 600 m2

client: Nexity
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: BET Structure Buchet
services and environmental engineering: Pouget Consultants
bureau de contrôle : Qualiconsult
art work: Danilo Trogu
energy levels: HQE NF

images : ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama

The project is part of a residential area under development in the first urban crown of Paris. The project area lies in the southern part of a new residential complex. The large “not building lot” green area located on the South, defines the green vocation of the entire sector. The will to give visual continuity to the North-South axis defined by the composition of the North urban plan, creates two separate volumes. The volumes are processed to ensure continuity with the heights of adjacent volumes with buildings of 4, 5 or 6 floors in the north zone, to descend through a terrace steps facing South and harmonize with the context of single family homes included in green area.
The project dialogs with the context and is characterised by the use of matter and light. Each front defines its own specificity and explains the project in different ways. Northward, the façade of entrance from the main building has a diamond white ceramic coating that reflecting the light and the sky of Paris makes vibrate the façade in a thousand shades. To the West, a path open to the inhabitants is moving through the trees facing a façade embellished with protruding balconies protected by a wooden vertical grid. The opposite side, opened on the East towards the green hill, is characterized by a more compact dug to build lodges. The main entrance is located on the South and leads to the entrance hall, a wide, multifunctional glassed space.
SNAKE design
Snake
AF*DESIGN FOR CASALGRANDE PADANA
2015
Photos: ©S.Anzini
“For the new headquarters of BNP, I decided to design Snake, a ceramic element which is capable of interacting with the facade. The idea was to propose a “vague” with a variable geometry capable of changing color with Rome’s changing light and sky and with the aim of bringing the light to over 35 meters of “depth” inside the whale’s belly. ” Alfonso Femia
CLM5 housing
Living in the blue
Milan, Italy
2017-2020

program: Construction of two buildings including 104 housing units for members of the Dorica and Ecopolis Casa cooperatives, 46 units with controlled rent, 5 commercial spaces and 2 co-housing buildings with 26 beds for temporary accommodation.
area: 12 404 sqm
housing for ownership (104): 8 360 m2
social rented housing (46): 3 344 m2
commercial spaces (5): 700 m2
external areas: 5 000 m2


client: Cooperativa Dorica represented by Consorzio Cooperative Lavoratori, Ecopolis Casa represented by Delta Ecopolis
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: FOR Engineering Architecture
services and environmental engineering: FOR Engineering Architecture
safety coordination: Atelier(s) Alfonso Femia, FOR Engineering Architecture

photography: ©S. Anzini
The project is located within the Lambrate area, which is currently subjected to a complete transformation and redevelopment.
The “Living in the blue” project finds its foundations in the open/green spaces project.
Starting from the east, we find the commercial areas facing the Rubattino district, in the central area of the project instead, the axis will open towards a large green space (about 5.000 sqm); to the west a “head” with a small commercial square which redefines the crossroads between Via dei Canzi, Tanzi and San Faustino.
Two paths are interwoven in this system, also characterized by the presence of trees and green spaces made of passages, paths and small courtyards.
The central buildings will be built on pilotis to facilitate both cycle/pedestrian movements and to guarantee a feeling of complete opening at the ground floor level, and therefore a wider visual perception.
Smaller spaces are connected to this system, defined by the courtyards between the residential buildings.
New BNL-BNP Paribas headquarters
Rome, Italy
2012-2017

program: Construction of the new BNL – BNP Paribas headquarters in Rome including offices, restaurants, a kindergarten and an auditorium with 300 seats
Total area: 85 000 sqm
Built area: 75 000 sqm
Parking area: 16.000 sqm
auditorium: 400 sqm
number of seats in auditorium: 300
company canteen/restaurant: 1 825 sqm + 365 sqm (kitchen)
number of seats in canteen/restaurant: 430
kindergarten: 980 sqm

client: BNP Paribas Real Estate Development spa
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: Redesco srl
services and environmental engineering: Ariatta Ingegneria dei sistemi srl
coordination and executive design: Starching – Studio Architettura e Ingegneria
urban planning consultant: Arch. Annalaura Spalla
general contractor: PGC Parsitalia
energy levels and certifications: Classe A

photos: ©L.Boegly, ©S.Anzini
ceramic model photographs: ©Ernesta Caviola
ceramic model: Danilo Trogu
book: “The Sky of Rome”
The building comes formally to take on a symbolic value that is found in the following characteristics that define its “body”: the floor plan, linear and gently warped to the west through the writing of a variable sequence of broken lines; the choice of not wanting to create a “front and back” but a compositional score capable of creating amazement and wonder at the “metamorphosis” of the building, which will always be perceived in a different way thanks to its ability to react to the light at different times of day on different days of the year; the articulation of its functions, composed according to a principle of horizontal stratification, in a classic sequence of base; (“collective” functions or, better, that interface with the public), elevation (the predominant functions/ offices), the crown (the unexpected and unique space and its relationship with the sky); the entrance hall, highlighted according to a horizontal and vertical relationship thanks to the identification of a “union-separation” that becomes a “transparency-terrace” for four levels and reveals the Mazzoni water tank, an original and still intact element.
AEL housing
The sky above Asnières-sur-Seine
Asnières-sur-Seine, Paris (France)
2013-2016

Mipim Awards 2017 Finalist, category “best residential project”

program: Construction of 183 housing units: 144 housing units with access to ownership and 39 social housing units, a 360 sqm shop and 192 parking spaces
total area: 10 518 m2
floor area: 9 470 m2

client: SCI Asnières Seine AB represented by COFFIM, Eiffage Immobilier IDF
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: Eiffage Construction
services engineering: I.D. BATI
environmental engineering: Eiffage Immobilier IDF
economy control office: Tohier
contractor: Eiffage Construction IDF
energy levels and certification: The complex is certified “NF Logement Démarche HQE version 8.1”
. Building C: certification “Habitat e Environnement Millésimé” RT 2012 10% and 01/2013

photos : ©L.Boegly
The project site is surrounded by strong and structuring elements of the urban landscape: the nearby Seine, the RER C lines connecting Paris to Pontoise and the arrival of a future Grand Paris station. The project is therefore inserted at the end and at the beginning of an important urban axis on the scale of the city.
How can this arrangement be managed? How can the project be presented towards Grésillons Avenue and the train station, giving that this area represents a structural interface from a functional point of view? How can this area expand, in addition to the space already provided, and turn into a real gateway to the neighbourhood?

The project develops through the analysis of potentials: the atmosphere, the light of the landscape, the environmental demands and the formal game consisting of a series of cutouts, openings, slides that define the three bodies of the building.
The city is placed in continuous dialogue with the internal park creating a built / landscape rhythm. The architectural writing of the project is based on this notion of rhythm (openings, materials, treatment of the upper floors): it promotes within a common grammar, the diversity of the urban landscape created between city and nature.
The soul of the project is also the reaffirmation of the decor through ceramics and ornamentation represented by six angels. This reaffirmation requires thinking of thinking the building as a house, a place to live and not just a series of requirements to be met.
Unity, urban rhythm, classic vertical stratification, single material integrating differences capable of anticipating the gentle metamorphosis towards the sky, where the ancestors of the cities can be found, observing us, looking towards the horizon, towards the sky.
LCE housing
Lyon Confluence – Block B2
Lyon, France
2015

program: 94 housing units, 91 student housing units, retail, offices, nursery, parking
ground area: 3 990 m2
floor area (FR): 12 056 m2
housing:
building 1: 1 614 m2
building 2: 1 862 m2
building 3: 2 838 m2
building 4 (student+housing): 1 599 m2 + 2 109 m2
offices: 2 846 m2
retail: 680 m2
nursery: 106 m2

client: SPL Lyon Confluence
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with Siz-Ix Architectes
landscape architects: Atelier Anne Gardoni
structural and services engineering: Artelia Bâtiment & Industrie
acoustic engineering: Génie acoustique
hydrological engineering: Antea Group
environmental engineering: Inddigo
contractor: Eiffage
energy levels and certifications: HQE

images: © Atelier(s) Alfonso Femia & Asylum
The architectural project proposed for the B2 Block was thought in line with the urbanistic project the planning team of Lyon Confluence II had in mind.
We chose not to reconsider the basic axioms of the project: geometry and block positions, heights, positioning of the different functions. These guarantee the coherence with the rest of the urban project and are necessary to integrate the B2 Block in the new Confluence neigbourhood.
We simply continued the story from where the urban planners had stopped, and we continued the project with consciousness, respect, pleasure and passion. We decided to build a development strategy, with the constraints of the specifications, for the B2 Block’s different parts, solids and voids, allowing to breath the life and strength that resides within it.

We tried to understand the features of each element, nature, content and tone of their dialog with the context. We tried to exhaust each possibility and write an original, ambitious, sensitive and coherent scenario.

We began from the fouding principle that identifies and characterizes the B2 Block: a rectangular parallelepiped positioned at the crossroads of Confluence’s major axes. First, the ones of the inner harbor and cours Charlemagne, imaginary cardo and decumanus of this part of the city; and then the one of the future pont du Girondins: an irregularity in the basic framework, a violent boost from the Lyon beyond the Rhone river that also comes to settle on this piece of land.

We also questioned the role and the importance of water in the project. It is physically omnipresent in three forms (two rivers and the inner harbor): its oneiric power fills the atmosphere of Confluence, it plays with existing architectures through its reflections, and finally, it constitutes the first source and the first mirror of the project.
This unique location lead us to pay more attention to limits and to consider each action on one project element as an action on the whole project. That’s why we decided not to separate the buildings between the architects, like usual, but to begin a real collaborative work, through workshops and meetings, in order to reach a shared common proposal.
Therefore, this reflection and global work lead us to consider the B2 Block buildings as members of a single family. They share several elements like a common base, the space that binds them and other values (architectural, environmental and constructive).
All the buildings are different, shaped in their own way according to the programs they welcome and the relationships they have between each other. They all have an urban role to play in the neighborhood of Confluence II.