videos
Genoa
©Isplora
April 2020

Alfonso Femia answers Isplora’s call to action, which asks architects what they expect from the future of architecture after the Covid19 emergency.

“We must rethink spaces, not only and exclusively to protect ourselves, but also to understand how these spaces were less capable, in past times, to create the right conditions for different relationships in different places and time.” AF
 videos
Genoa
©The Plan
April 2020

Alfonso Femia’s contribution for The Plan’s initiative “The new tomorrow – Living and working after Covid-19”.

“Above all, we should be concerned about the psychological aspect because we will not feel free as before if there will not be elements that will guarantee this freedom. And they will not be devices but it will be a new way of feeling close to the territory.” AF
 videos
Genoa
©Artribune
March 2020

Alfonso Femia interviewed by Artribune on the current Covid-19 emergency.

“The emergency should not also become an alibi to forget that hospitals must be designed before pandemics. And that an architect can contribute very little to the real emergency, because that is the civil protection’s field to which we must give maximum support. The virtue of prefabricating, in few days, an intensive therapy unit, should not free us from taking on real responsibilities. The future, the day after the emergency, will have to identify a responsible vision and project, both national and international, that come from the territory and from its major social, economic and urban fragilities.” AF
Pangaea “Tempodacqua”
Pisa Architecture Biennale, Arsenali Repubblicani
2019
photos: ©S.Anzini
Imagined along the lines of the Pangaea, the installation aims to represent the three elements of water, earth and time, by synthesizing the themes of landscape, horizon, imaginary, limit and journey, with the projects.

The Pangaea will be a continent that has become an island, transformed and transformable over time, a metaphor for the city of Pisa, first lapped by the sea, now crossed by the river.
New Research and Development center for the Nice group
Oderzo (TV), Italy
2019

program: Invitational competition for a new Research and Development center within Nice group headquarters. The program includes the introduction of laboratories and offices. The building develops itself on three misaligned floors to give the idea of movement required by the competition notice.
area: 8 300 m2

client: Nice s.p.a.
Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: FOR Engineering Architecture
services engineering: FOR Engineering Architecture
economy control office: FOR Engineering Architecture
energy levels: classe energetica A4, LEED Gold/Platinum


images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama
Moving as a Domino

Each project is the encounter of two souls: the one of the place and the one of Man.
A building, together with its metamorphosis, seeks a continuous dialog with it “meta-urban” landscape. A block of an industrial plot that is part of a landscape, and its natural visual horizon is the landscape itself.

To identify in research, innovation, in the future, requires architecture to be part of this identity and to tell its will, its needs but also its dreams.
To be pragmatic, to answer questions and to be visionary, to ask questions.
Simple as a domino, it moves through our gaze. As a domino it moves at the touch of a finger on the last standing piece, generating a movement that gradually draws different shapes however always in dialectic with the origin.
The building is thus generated through simple and minimal movements from north to south, rotating on a vertex and creating in the misalignment of the floors, a sequence of setbacks, terraces, places where nature can take back its space, its perceptual relationship between inside and outside.
The building can move through this continuous series of vertical lashes, managed by Nice devices, and characterized by the possibility of being made in a single material or in more that stratify from the bottom upwards, lightening and rarefying themselves.
The light draws the other movements together with the shadow and with the setting of the sun.
A simple element, a vertical and modular line that begins in a point, generates the volume and its movement, building a sequence of continuous planes that change throughout the day, the weeks, throughout time. The building will never be the same, evolving with the natural light of the area and of its soul.
AF

Human Technopole
Milan, Italy
2019

program: Competition for the design of the new Human Technopole headquarters and design of the outdoor spaces
gross surface area: 35 000 m2
net surface areas:
hall, meeting rooms and break areas: 1 340 m2
laboratories: 16 584 m2
offices: 4 248 m2
accessory functions (canteen, cafeteria, spaces for startups, parking): 2 430 m2
other functions: 1 000 m2

area: 35 000 m2
client: Human Technopole
Atelier(s) Alfonso Femia with Principioattivo
landscape design: Michelangelo Pugliese
structural engineering: Milan Ingegneria
services engineering: BMS Ingegneria
safety advisor/environmental sustainability: United Consulting
economy control office: FOR Engineering Architecture
environmental comfort consultant: Transsolar
canteen and refreshment areas design consultant: Studio Montanari & Partners
energy levels: NZEB, LEED Platinum, WELL Gold

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama
“To be able to imagine a building, a research site of excellence and multidisciplinarity, aimed at improving health and human well-being, must use man, the human being, as a real reference.
It is therefore necessary to create a place one can belong to, a place to look at. It must be a place that reassures us and make us reflect, it must remind us of the continuous movement of research, the passion, the responsibility, the vision of those who are committed to the future of each generation.
We imagine a simple building that hides the technological complexity it must possess. We imagine a building that can narrate the continuous growth of human knowledge and the constant attention to the care for humanity.
A building that is not a monument to itself but an accumulation of knowledge, in an almost infinite idea, as if it could continue to grow in different directions, like the three vectors in space.
Stratification is accumulation, and the different worlds stratify and accumulate: from natural to mineral, from scientific to human, from the technological one to the daily one, from collective to individual.
A building as a sum of several apparently similar buildings that speak to each other through a simple language that refers to light and its ability to create energy, comfort and perception.” AF
School complex on Via Ragazzi del ‘99 – District of Porto di Legnago
Legnago (VR), Italy
2019
area: 12 000 m2
client: Comune di Legnago
Atelier(s) Alfonso Femia with
landscape design: Michelangelo Pugliese, Alfonso Femia
structural engineering: Sertec Engineering
services engineering: Sertec Engineering
images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama
“School is the first place in which a Community is created and where it builds its own future and the one of its country.
The project for the construction of a school must combine responsibility and vision, connection with time and with a sense of belonging, dimension of reality and imagination related to the new generations which will be living and building an important part of their life in these educational and meeting spaces.
These features represent the core of a project that is aware of its potential to regenerate the identity and the future of the territory in which it is placed.” AF