New headquarters Innovation Hub-School of Engineering

Padova, Italy
2020

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia

The new university center becomes a green wedge that fits into the new trade fair system.
The ground floor is the sum of two elements, the green area and the paved area that interpenetrate, coexist and draw the front of the building.
The green, starting from the edges, wraps the building, enters it, and climbs up to the roof, creating a technological green public space, a new space for meeting and dialogue.
Redevelopment and recovery of the complex of the First Italian State Mint

Rome, Italy
2019-ongoing

program: Redevelopment and recovery of the complex of the First Italian State Mint, creation of a multifunctional cultural pole

gross floor area: 11 300 m2 + 1 underground floor
gross floor area by use
bookshop: 231,6 m²
coffee shop: 252,3 m²
restaurant: 195,0 m²
School of Arts and Crafts: 2023,6 m²
library: 299,2 m²
service center: 1449,0 m²
artisan workshops: 875,0 m²
museum and areas for temporary exhibitions:
4323,2 m²
convention center: 807,2 m²
guesthouse: 837,4 m²

client: Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato
Italiano spa
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
architectural co-designer: Principioattivo Architecture Group S.R.L.
estimated costs and time / safety coordination in the design phase: For Engineering Architecture
structural engineering: Redesco Progetti Srl
services and environmental engineering: Tekser srl
installation project: dUCKS Scenò + Ott Art Srl
archeologist: Dott.ssa Anna Bondini
expert in economic management of cultural heritage: Dott.ssa Beatrice Ravelli
expert in participatory processes and communication: Dott.ssa Chiara Mortaroli
expert in restoration: Arch. Alberto Torsello
expert in technological innovation: Dott. Massimo Temporali
curator expert consultant: Dott.ssa Vera Canevazzi
corporate image: Tonidigrigio Srl
multimedia: Videoworks

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama
The building of the First Italian State Mint on via Principe Umberto represents one of the key elements for the development of the area that extends itself south of Stazione Termini and which finds its center in Piazza Vittorio Emanuele II.
The project has as its first objective the redevelopment and renovation of the existing building, emphasizing its original features which date back to the first half of the 1900s, in accordance with a re-functionalization of the internal spaces designed to accommodate the new program specified in the call.

The attitude towards the existing is based on the desire to find the identitary elements that characterized the symmetrical and composed volumetric system of the building and the “industrial” flavor of the rooms, given by the presence of large machines for processing coins and by the exposed plant system that the project maintains and emphasizes.
Therefore the demolition of all the superfetations – which have pervaded the roofs and concealed the clear three-court structure over the years – was foreseen, providing for the demolition and reconstruction of the top floor of the central body, with an advancement of the volume towards Via Principe Amedeo, always in compliance with the limits given by local Regulations and by the constraint of historical interest on the property.
The new volume is characterized by an orderly and “delicate” architecture in its relationship with the existing one.

From a functional point of view, the project emphasizes the stereometric structure of the current building: its base contains the museum and the spaces open to the public, such as the cafeteria, the bookshop and the congress hall. On the first floor, the library and the service center. The Medal School is situated in the central courtyard and in the front on Via Principe Umberto. Finally, in the middle volume there is the guesthouse with the restaurant.
The introduction of new stairways has given the opportunity to optimize the internal flows, separating them according to the functions and integrating them with the existing body.

A project that therefore aims to integrate the past, to research and rediscover the original features of the State Mint building, but always keeping in mind the future and its ability to revitalize, through the new program and spaces rich in history and value.

CLM5 housing
Living in the blue
Milan, Italy
2017-2020

program: Construction of two buildings including 104 housing units for members of the Dorica and Ecopolis Casa cooperatives, 46 units with controlled rent, 5 commercial spaces and 2 co-housing buildings with 26 beds for temporary accommodation.
area: 12 404 sqm
housing for ownership (104): 8 360 m2
social rented housing (46): 3 344 m2
commercial spaces (5): 700 m2
external areas: 5 000 m2


client: Cooperativa Dorica represented by Consorzio Cooperative Lavoratori, Ecopolis Casa represented by Delta Ecopolis
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: FOR Engineering Architecture
services and environmental engineering: FOR Engineering Architecture
safety coordination: Atelier(s) Alfonso Femia, FOR Engineering Architecture

photography: ©S. Anzini
The project is located within the Lambrate area, which is currently subjected to a complete transformation and redevelopment.
The “Living in the blue” project finds its foundations in the open/green spaces project.
Starting from the east, we find the commercial areas facing the Rubattino district, in the central area of the project instead, the axis will open towards a large green space (about 5.000 sqm); to the west a “head” with a small commercial square which redefines the crossroads between Via dei Canzi, Tanzi and San Faustino.
Two paths are interwoven in this system, also characterized by the presence of trees and green spaces made of passages, paths and small courtyards.
The central buildings will be built on pilotis to facilitate both cycle/pedestrian movements and to guarantee a feeling of complete opening at the ground floor level, and therefore a wider visual perception.
Smaller spaces are connected to this system, defined by the courtyards between the residential buildings.
The Corner
Milan, Italy
2014-2019

program: Redevelopment of the Generali building positioned between Viale della Liberazione and Viale Melchiorre Gioia in Milan.
area: 17 500 m2
model floor plan: 1 700 m2
parkings: 4 400 m2

client: Generali Real Estate S.p.A. Società di gestione del risparmio, Fondo Mascagni
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural and services engineering: FOR Engineering Architecture
security during design and execution phases: Atelier(s) Alfonso Femia, FOR Engineering Architecture
contractor: CGG – Gilardi Costruzioni
energy levels: Classe A, LEED Gold

photos: ©S.Anzini
“The Corner” project involves the redevelopment of a building of the 1970s, property of the Generali Group, and located on the corner of Viale della Liberazione and Viale Melchiorre Gioia in Milan.
The existing building presents itself as an articulated and complex body to bring back to life through a new identity.

The “actions” of the project can be distinguished in:
1. overlay of two floors of the existing building;
2. reconstruction of the facades of the existing building, including the fronts towards the inner courtyard and those of the lower body;
3. redevelopment of the ground floor, including the porches and the shelter on Melchiorre Gioia;
5. implementation of new terraced areas both on the roof of the building and above the lower body on the inside of the court;
6. redevelopment of the building’s plant system, through the use of renewable sources and high-performance systems with low power consumption.
7. achievement of Class A and LEED Silver certification
8. adaptation of the building to the seismic and fire regulations currently in force.

The Light Gate iGuzzini
Milan, Italy
2018-2019

program: New iGuzzini showroom and offices
area: 1000 m2

client: iGuzzini

photos: ©S. Anzini
The project consists in the realization of the new iGuzzini showroom in Via Brera, 5. The entrance from Via Brera gives access to a large hall, where the furnishing elements have been specifically designed. From the hall you can access the meeting rooms and the office areas. With the new wooden and resin staircase you have access to the floor at an altitude of +1.20 where the operating offices are located. In the basement a large lounge to be equipped for events and conferences for about 90 people, directly connected to the bar. Through the connective element one reaches the Light Experience, where the light experiments are located.
Dallara Academy
Varano de’ Melegari, Italy
2015-2018

International Award “Grand Prix” Casalgrande Padana (2019): 1st prize winner “Facades” category
The Plan Award (2019): shortlisted in the “Culture – Completed” category
Archdaily Awards/Building of the Year ‘19 (2018): shortlisted in the “Cultural buildings” category
ABB Leaf Awards (2017): winner of the “Best Future Project” prize

program: New Dallara exhibition complex consisting of three areas:
– Educating, where complementary activities to the exhibition-museum are organized and are activate experimental learning experiences in the laboratories;
– Learning, where activities are carried out by the establishment of a Post University Master on Motorsport related technological design themes;
– Living, where take places the activities related to the functions of the exhibition-museum for machines
total area: 5 542 sqm
project area: 2 971 sqm
total built area: 5 333 sqm

client: VARANOBOX srl
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: Redesco Progetti srl
services engineering: FOR Engineering Architecture
museum fit-out: Atelier(s) Alfonso Femia avec Tapiro Design
interior design: Alfonso Femia AF*design
lighting design: Alfonso Femia AF*design avec Invisible Lab
safety management: Ecogeo srl
contractor: Mario Neri spa

photos: ©S. Anzini

THE SOUL
Each project for us is the encounter between two souls, one of the place and one of the man.
Each project can have these two qualities within itself, or else it must discover them and allow them to emerge for its own reading, writing and will.
In Varano de’ Melegari, with engineer Giampaolo Dallara and his family, intended both as his personal affections and his company, we found ourselves in a unique situation which only needed to be revealed through the occasion of the project, both in the contest phase and in its construction, in order for it to accept its responsibility of telling the places of the soul of a rare and exemplary story which we believe belong to many areas of our Mediterranean territory.

THE SITE
The site of the project consists of a locus of a particular and significant landscape quality.
We wanted to seek a dialog with the area and not propose artificial relationships that break or contrast or of “objet trouvé” within an apparently normal context.
It is necessary to turn one’s gaze, to walk away from the area, to observe it from the different points of view of its “geography” in order to understand its role and soul within the natural balance of nature which becomes landscape.
It is necessary to propose a sweet metamorphosis made of actions that confront themselves with the different natures of the territory: to contain, to host, to inhabit, to welcome.
The project lies on a soft hillside slope that opens to the valley of the Ceno stream, while behind it stands the profile of the hills, with a “rock” at the top that stands as a presence that monitors and observes.

THE ORIGIN
The territorial elements with which we are confronted are therefore the apparently horizontal surface of the lot, its ambiguous “simplicity”, the presence of a mulberry tree, green sentinel in dialectic with the rock, the profile of the hills, the agricultural system, the wide trace of the Ceno on the ground and the small rural centers of the Apennines. These are the contemplative elements of the landscape’s perception. It is to these that the project refers itself, now in an intimate way, now collective, now representative and functional, now recognizable and simple.

THE CHAIN OF THOUGHT
The project is born in the same way the design process of Dallara is put in place, in other words, through the aggregation of phases/distinct elements placed side by side in balance, spatially coherent with the nature and the use of the spaces, which, assembled, constitute the project in its whole.
A complex that focuses its attention on the topography of the place, on its integration in the landscape, on its double perception (from the outside and from the inside), and that wants to be a place of research, of project, of encounter, of excellence… A building both fast and slow, silent and sonorous, technological and poetic.

THE LANDSCAPE WITHIN THE LANDSCAPE
We wanted to draw the landscape within the landscape, introducing a new public space, a catalyst for activities, capable of overturning the perceptive modalities of the area that are, to date, the movement of the cars, their speed and the entertainment.
We founded the building at a slightly higher level than the one of the street, creating a first topography which defines its separation from the road and the Academy. A lightly inclined plane that characterises the space of dialog with the location, defining a sequence of thresholds between the natural and the mineral landscape.
The territorial sequence brought us to imagine the area as a green wedge, in which the sinuous movement of the river draws the external spaces and widens its view to involve, in the composition, the adjacent areas which host the historical headquarters of the Dallara company.

BELONGING
The idea that inhabits the project is therefore to create a building that is able to concile the individual identity of the parts that contribute in creating the whole, with a sense of unity of the whole, a landscape within the landscape.
The building thus becomes a living and dynamic element, capable of redefining the location by enriching and re-characterizing it, as it is also endowed with a strong iconicity which makes it a real mineral landmark of the landscape, as well as the rock on the top of the hill to which the project turns its gaze.

Four geometries, four shapes, four spaces, four functions create the unique world of Dallara:

– THE CONES/CIRCLES territory/landscape
– THE TRAPEZOID/LINES urban/productive system
– SEMICIRCULAR CROWN territory/landscape
– PARALLELEPIPED/LINES urban/productive system

Alfonso Femia
Office building in Rome

Rome, Italy
2018

program: Restoration of the office building on Via Veneto 89 in Rome
total area: 20 776 sqm
floor area: 11 426 sqm
offices: 6 385 sqm

client: Prelios SGR
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: Milan Ingegneria
services engineering: Openprogetti Ingegneria
Ieed-breeam: Energo Group

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia

The project for the redevelopment of the building on Via Veneto in Rome confronts itself with a historical context of great importance and with an iconic building from the early 1900s. The building is characterized by “its exterior architecture which reflects its modern style while harmonizing with the surrounding environment that imposes grandeur and a severity of lines and masses” which the renovation project intends to restore in order to enhance the work of architect Broggi.
Over time, Broggi’s architecture has undergone variations concerning not only its external facades, but also the spaces related to the internal courtyards. From a volumetric point of view, the entire central courtyard has been freed from the volume, present on ground floor, mezzanine and first floors, by making the exedra that had been incorporated within the building’s volume re-emerge.
The courtyard returns to its former glory and becomes a fundamental element for the quality of the internal office spaces. The east courtyard (the small courtyard) is also freed from the presence of two elevators, which are relocated to more functional points, offering the possibility to redefine the original volume of the building and, in this case, to guarantee better quality of the interior spaces of the offices.