RNL housing
Urbagreen
Île-de-France, France
2015-2020

program: 107 apartments, private and collective gardens
total area: 6 400 m2
floor area: 5 600 m2

client: Nexity
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: BET Structure Buchet
services and environmental engineering: Pouget Consultants
bureau de contrôle : Qualiconsult
art work: Danilo Trogu
energy levels: HQE NF

images : ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama

The project is part of a residential area under development in the first urban crown of Paris. The project area lies in the southern part of a new residential complex. The large “not building lot” green area located on the South, defines the green vocation of the entire sector. The will to give visual continuity to the North-South axis defined by the composition of the North urban plan, creates two separate volumes. The volumes are processed to ensure continuity with the heights of adjacent volumes with buildings of 4, 5 or 6 floors in the north zone, to descend through a terrace steps facing South and harmonize with the context of single family homes included in green area.
The project dialogs with the context and is characterised by the use of matter and light. Each front defines its own specificity and explains the project in different ways. Northward, the façade of entrance from the main building has a diamond white ceramic coating that reflecting the light and the sky of Paris makes vibrate the façade in a thousand shades. To the West, a path open to the inhabitants is moving through the trees facing a façade embellished with protruding balconies protected by a wooden vertical grid. The opposite side, opened on the East towards the green hill, is characterized by a more compact dug to build lodges. The main entrance is located on the South and leads to the entrance hall, a wide, multifunctional glassed space.
CLM5 housing
Living in the blue
Milan, Italy
2017-2020

program: Construction of two buildings including 104 housing units for members of the Dorica and Ecopolis Casa cooperatives, 46 units with controlled rent, 5 commercial spaces and 2 co-housing buildings with 26 beds for temporary accommodation.
area: 12 404 sqm
housing for ownership (104): 8 360 m2
social rented housing (46): 3 344 m2
commercial spaces (5): 700 m2
external areas: 5 000 m2


client: Cooperativa Dorica represented by Consorzio Cooperative Lavoratori, Ecopolis Casa represented by Delta Ecopolis
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: FOR Engineering Architecture
services and environmental engineering: FOR Engineering Architecture
safety coordination: Atelier(s) Alfonso Femia, FOR Engineering Architecture

photography: ©S. Anzini
The project is located within the Lambrate area, which is currently subjected to a complete transformation and redevelopment.
The “Living in the blue” project finds its foundations in the open/green spaces project.
Starting from the east, we find the commercial areas facing the Rubattino district, in the central area of the project instead, the axis will open towards a large green space (about 5.000 sqm); to the west a “head” with a small commercial square which redefines the crossroads between Via dei Canzi, Tanzi and San Faustino.
Two paths are interwoven in this system, also characterized by the presence of trees and green spaces made of passages, paths and small courtyards.
The central buildings will be built on pilotis to facilitate both cycle/pedestrian movements and to guarantee a feeling of complete opening at the ground floor level, and therefore a wider visual perception.
Smaller spaces are connected to this system, defined by the courtyards between the residential buildings.
EBS housing
Evry Bois Sauvage district
Evry, France
2016 – under construction

program: Project for the urban renewal of “Bois Sauvage” Neighborhood: construction of 100 housing units of which 24 social housing units and 76 housing units with access to ownership – 152 parking spaces (on underground and ground floor)
total area: 7 185 m2
residences: 6 053 m2

client: Constructa Urban Systems
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with Nicola Spinetto Architecte
structural engineering: SOGEA (filiale Vinci Construction)
services and environmental engineering: EIFFAGE Energie
economy control office: VPEAS
contractor: SOGEA (filiale Vinci Construction)
energy levels and certifications:
buildings A and C : HQE RT 2012
building B : HQE NF Habitat

images: © Atelier(s) Alfonso Femia
photos : ©S.Anzini
Our reflection is based on a research of dialog between the volume of the project built on the site 1 that begins the renewal of the neighbourhood and the body of our building. Our process is to multiply the attempts in order to find how to be coherently part of the surrounding urban landscape. The founding wish is to produce a shape that preserves the heart of the site, to conceive buildings with projected shadows that have no impact on the neighbours or the different parts of the project.
A basis in ceramics clarifies the limit between public and private spaces, favouring a collective life outside the plots, on Emile-Roux street and towards Camille-Guérin square.
AEL housing
The sky above Asnières-sur-Seine
Asnières-sur-Seine, Paris (France)
2013-2016
Mipim Awards 2017 Finalist, category “best residential project”

program: Construction of 183 housing units: 144 housing units with access to ownership and 39 social housing units, a 360 sqm shop and 192 parking spaces
total area: 10 518 m2
floor area: 9 470 m2

client: SCI Asnières Seine AB represented by COFFIM, Eiffage Immobilier IDF
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: Eiffage Construction
services engineering: I.D. BATI
environmental engineering: Eiffage Immobilier IDF
economy control office: Tohier
contractor: Eiffage Construction IDF
energy levels and certification: The complex is certified “NF Logement Démarche HQE version 8.1”
. Building C: certification “Habitat e Environnement Millésimé” RT 2012 10% and 01/2013

photos : ©L.Boegly
The project site is surrounded by strong and structuring elements of the urban landscape: the nearby Seine, the RER C lines connecting Paris to Pontoise and the arrival of a future Grand Paris station. The project is therefore inserted at the end and at the beginning of an important urban axis on the scale of the city.
How can this arrangement be managed? How can the project be presented towards Grésillons Avenue and the train station, giving that this area represents a structural interface from a functional point of view? How can this area expand, in addition to the space already provided, and turn into a real gateway to the neighbourhood?

The project develops through the analysis of potentials: the atmosphere, the light of the landscape, the environmental demands and the formal game consisting of a series of cutouts, openings, slides that define the three bodies of the building.
The city is placed in continuous dialogue with the internal park creating a built / landscape rhythm. The architectural writing of the project is based on this notion of rhythm (openings, materials, treatment of the upper floors): it promotes within a common grammar, the diversity of the urban landscape created between city and nature.
The soul of the project is also the reaffirmation of the decor through ceramics and ornamentation represented by six angels. This reaffirmation requires thinking of thinking the building as a house, a place to live and not just a series of requirements to be met.
Unity, urban rhythm, classic vertical stratification, single material integrating differences capable of anticipating the gentle metamorphosis towards the sky, where the ancestors of the cities can be found, observing us, looking towards the horizon, towards the sky.
MZM housing
Marseille Zac Cité de la Méditerranée îlot 2B
Marseille, France
2013

area: 21 850 m2

client: EPA Euroméditerrannée
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with EMBT Benedetta Tagliabue, Carta & Associés,
Pietri Architectes
structural engineering: Bétérem Ingenierie
services and environmental engineering: Addenda Consultants

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & RSI Studio & Golem Images & Fred Peronne
We see the rebirth of Marseille.
We believe in acceptance of the controversy, acceptance of differences, as they enrich us more than divide us.
Our project organise space stably so that the “marseillais” can develop a protective intimity and a jointly liable sociability.
Our project revolves around a strategy that seeks equilibrium and the light.
We started looking for a fair density; the one permitted by the site, by the context – the one intended by the program.
We tried to introduce the quality of life in this new urban space: shared green spaces; a porous ground floor; large terraces facing the sky; views to the bay of Marseille and its iconic buildings; diversity within the unity of the same identity.
A responsible answer instead.
Four united answers in a single project.