New BNL-BNP Paribas headquarters

Rome, Italy

New BNL-BNP Paribas headquarters
Rome, Italy
2012-2017

program: Construction of the new BNL – BNP Paribas headquarters in Rome including offices, restaurants, a kindergarten and an auditorium with 300 seats
Total area: 85 000 sqm
Built area: 75 000 sqm
Parking area: 16.000 sqm
auditorium: 400 sqm
number of seats in auditorium: 300
company canteen/restaurant: 1 825 sqm + 365 sqm (kitchen)
number of seats in canteen/restaurant: 430
kindergarten: 980 sqm

client: BNP Paribas Real Estate Development spa
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: Redesco srl
services and environmental engineering: Ariatta Ingegneria dei sistemi srl
coordination and executive design: Starching – Studio Architettura e Ingegneria
urban planning consultant: Arch. Annalaura Spalla
general contractor: PGC Parsitalia
energy levels and certifications: Classe A

photos: ©L.Boegly, ©S.Anzini
ceramic model photographs: ©Ernesta Caviola
ceramic model: Danilo Trogu
book: “The Sky of Rome”
The building comes formally to take on a symbolic value that is found in the following characteristics that define its “body”: the floor plan, linear and gently warped to the west through the writing of a variable sequence of broken lines; the choice of not wanting to create a “front and back” but a compositional score capable of creating amazement and wonder at the “metamorphosis” of the building, which will always be perceived in a different way thanks to its ability to react to the light at different times of day on different days of the year; the articulation of its functions, composed according to a principle of horizontal stratification, in a classic sequence of base; (“collective” functions or, better, that interface with the public), elevation (the predominant functions/ offices), the crown (the unexpected and unique space and its relationship with the sky); the entrance hall, highlighted according to a horizontal and vertical relationship thanks to the identification of a “union-separation” that becomes a “transparency-terrace” for four levels and reveals the Mazzoni water tank, an original and still intact element.