Construction of the Maison d’Action Publique (MAPI), University of Annecy

Annecy, France
2020-ongoing

program: Construction of the Maison d’Action Publique within the University of Annecy.
– main program: classrooms, classrooms for students, laboratories, cafeteria, IT rooms, administrative offices, research rooms, reception, logistics and maintenance spaces, bicycle parking
– optional program: space for events, amphitheater
Total area:
– main program: 2 785 m2 SU / 3 621 m2 SDO
– optional program : 589 m2 SU / 766 m2 SDO

client: Département Haute Savoie
DGA Infrastructures et Supports Techniques – Pôle Bâtiments et Moyens
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
local associated architect: Ruurd De Jong, De Jong Architectes
structural engineering: Quadriplus Groupe
energy levels and certifications: Level E3 – C1 (certification France)

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama

To imagine a landscape-building.
To imagine a sequence of spaces made of perceptions and capable of belonging to its territory.
To imagine a building, a real place for meetings and training.
Imagine a device that communicates with light, that measures time and that can accompany the different moments of life.
A central pathway that brings student life on stage through its courtyard. A place that opens up to the green and to the surrounding landscape.
A topography that offers multiple spatial opportunities without constraining their uses. Informal workspaces that animate the distribution and colonize the courtyard.
A terrace that offers us the opportunity to share the landscape.

Education must be a project of responsibility and vision.
We must be responsible in order to build a place that is solid and efficient over time. We must be visionaries, knowing that architecture can be one of the most important forms of education that exist.

Sky One – Toulouse Blagnac Airport – Blagnac 1 Zone


Toulouse, France
2018-ongoing

program: Construction of offices and activities (R+6) with data center, restaurant, gym, spaces for soft mobility and roof-top on the site of the Toulouse Blagnac airport (Blagnac Area 1)

total area: 11 402 m2
lot 1A: 6 020 m2
lot 1B: 5 382 m2

LOT 1A:
co-working: 5 000 m2
work café and restaurant: 705 m2
soft mobility spaces: 315 m2
LOT 1B:
offices: 3 510 m2
gym: 900 m2
data center: 972 m2

client: Toulouse Métropole
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
landscaper: Woodstock Paysage
energy recovery: Dalkia Smart Building
environmental engineering: Ginger Burgeap – E-Nergy
economy control office: Cyprium
Programming and marketing: CBRE
contractor: EM2C
energy labels and certifications: HQE, E + C- (Positive Energy and Carbon Reduction Building) targeting an E2C1 level

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama
Sky One, an iconic, elegant, simple and virtuous building.

To understand the existing dynamics and the potential future of a site is a crucial step in the construction of a transformation project.
Furthermore, we studied the entire area before considering, more precisely, the two parcels 1a and 1b proposed in the “Dessine moi Toulouse” tender, whose main goal was to create urban devices capable of evolving over time and space, driving force of innovation and development for the adjacent context.
The goal of the project is to design two volumes, autonomous in their identity but in constant dialogue between each other. The two volumes on Floor 6 consist of an active base with a height of 4.5 to 5 floors of offices / co-working spaces and a parking level in the basement that reaches the number of parking spaces imposed by the PLUiH. Green and animated terraces on the 1st and top floors complete the composition of the built volumes.

RNL housing
Urbagreen
Île-de-France, France
2015-2020

program: 107 apartments, private and collective gardens
total area: 6 400 m2
floor area: 5 600 m2

client: Nexity
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: BET Structure Buchet
services and environmental engineering: Pouget Consultants
bureau de contrôle : Qualiconsult
art work: Danilo Trogu
energy levels: HQE NF

images : ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama

The project is part of a residential area under development in the first urban crown of Paris. The project area lies in the southern part of a new residential complex. The large “not building lot” green area located on the South, defines the green vocation of the entire sector. The will to give visual continuity to the North-South axis defined by the composition of the North urban plan, creates two separate volumes. The volumes are processed to ensure continuity with the heights of adjacent volumes with buildings of 4, 5 or 6 floors in the north zone, to descend through a terrace steps facing South and harmonize with the context of single family homes included in green area.
The project dialogs with the context and is characterised by the use of matter and light. Each front defines its own specificity and explains the project in different ways. Northward, the façade of entrance from the main building has a diamond white ceramic coating that reflecting the light and the sky of Paris makes vibrate the façade in a thousand shades. To the West, a path open to the inhabitants is moving through the trees facing a façade embellished with protruding balconies protected by a wooden vertical grid. The opposite side, opened on the East towards the green hill, is characterized by a more compact dug to build lodges. The main entrance is located on the South and leads to the entrance hall, a wide, multifunctional glassed space.
CLM5 housing
Living in the blue
Milan, Italy
2017-2020

program: Construction of two buildings including 104 housing units for members of the Dorica and Ecopolis Casa cooperatives, 46 units with controlled rent, 5 commercial spaces and 2 co-housing buildings with 26 beds for temporary accommodation.
area: 12 404 sqm
housing for ownership (104): 8 360 m2
social rented housing (46): 3 344 m2
commercial spaces (5): 700 m2
external areas: 5 000 m2


client: Cooperativa Dorica represented by Consorzio Cooperative Lavoratori, Ecopolis Casa represented by Delta Ecopolis
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: FOR Engineering Architecture
services and environmental engineering: FOR Engineering Architecture
safety coordination: Atelier(s) Alfonso Femia, FOR Engineering Architecture

photography: ©S. Anzini
The project is located within the Lambrate area, which is currently subjected to a complete transformation and redevelopment.
The “Living in the blue” project finds its foundations in the open/green spaces project.
Starting from the east, we find the commercial areas facing the Rubattino district, in the central area of the project instead, the axis will open towards a large green space (about 5.000 sqm); to the west a “head” with a small commercial square which redefines the crossroads between Via dei Canzi, Tanzi and San Faustino.
Two paths are interwoven in this system, also characterized by the presence of trees and green spaces made of passages, paths and small courtyards.
The central buildings will be built on pilotis to facilitate both cycle/pedestrian movements and to guarantee a feeling of complete opening at the ground floor level, and therefore a wider visual perception.
Smaller spaces are connected to this system, defined by the courtyards between the residential buildings.
AEB4 housing
Housing and student housing – B4 Plot, ZAC Parc d’Affaires

Asnières-sur-Seine, France
2019-ongoing

program: Construction of a nine-floor building gathering 62 residences, a nine-floor building gathering 273 student accomodations and a parking lot with 248 parking spaces on the B4 plot in the ZAC Parc d’Affaires in Asnières-sur-Seine
total area: 11 036 m2
62 residences : 3 766 m2
273 student accomodations: 7 270 m2
parking : 248 spaces

client: Eiffage Immobilier
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
landscaper: Ter
facade engineering : VP & Green engineering
structural engineering: Eiffage Construction IDF
services engineering: CET Ingénierie
energetic engineering : Bénefficience
environmental engineering: ALTO Ingénierie
economy control office: Axio
building control office: BTP Consultants
fire safety: Casso Conseil
acoustic: Aïda
energy levels and certifications: NF HABITAT HQE profile, level: excellent

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama

The project is located within the ZAC Parc d’Affaires, on the east side of Asnières-sur-Seine. The site is now undergoing its transformation through the creation of a rich and diversified urban fabric (offices, shops, residences) and its connection to Grand Paris via the Grésillons station (RER C).

The B4 property complex includes 62 housing units and a student residence with 273 rooms located in two separate buildings. This arrangement, in addition to the autonomy which it provides for each entity, offers a more favorable east-west orientation for housing. Each building consists of a ground floor topped by nine levels.

The buildings maintain geometric and altimetric correspondences that connect them and the dialogue is reinforced by the use of similar materials. Each entity however expresses its functional specificity as closely as possible and develops its own identity.

The building with the 62 residences offers a horizontal stratification through the game of the balconies’ volumes. The other building is more monolithic and is made of a concrete frame which extends the building system on to the façade highlighting the different types of rooms.

EBS housing
Evry Bois Sauvage district
Evry, France
2016 – under construction

program: Project for the urban renewal of “Bois Sauvage” Neighborhood: construction of 100 housing units of which 24 social housing units and 76 housing units with access to ownership – 152 parking spaces (on underground and ground floor)
total area: 7 185 m2
residences: 6 053 m2

client: Constructa Urban Systems
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with Nicola Spinetto Architecte
structural engineering: SOGEA (filiale Vinci Construction)
services and environmental engineering: EIFFAGE Energie
economy control office: VPEAS
contractor: SOGEA (filiale Vinci Construction)
energy levels and certifications:
buildings A and C : HQE RT 2012
building B : HQE NF Habitat

images: © Atelier(s) Alfonso Femia
photos : ©S.Anzini
Our reflection is based on a research of dialog between the volume of the project built on the site 1 that begins the renewal of the neighbourhood and the body of our building. Our process is to multiply the attempts in order to find how to be coherently part of the surrounding urban landscape. The founding wish is to produce a shape that preserves the heart of the site, to conceive buildings with projected shadows that have no impact on the neighbours or the different parts of the project.
A basis in ceramics clarifies the limit between public and private spaces, favouring a collective life outside the plots, on Emile-Roux street and towards Camille-Guérin square.
New BNL-BNP Paribas headquarters
Rome, Italy
2012-2017

program: Construction of the new BNL – BNP Paribas headquarters in Rome including offices, restaurants, a kindergarten and an auditorium with 300 seats
Total area: 85 000 sqm
Built area: 75 000 sqm
Parking area: 16.000 sqm
auditorium: 400 sqm
number of seats in auditorium: 300
company canteen/restaurant: 1 825 sqm + 365 sqm (kitchen)
number of seats in canteen/restaurant: 430
kindergarten: 980 sqm

client: BNP Paribas Real Estate Development spa
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: Redesco srl
services and environmental engineering: Ariatta Ingegneria dei sistemi srl
coordination and executive design: Starching – Studio Architettura e Ingegneria
urban planning consultant: Arch. Annalaura Spalla
general contractor: PGC Parsitalia
energy levels and certifications: Classe A

photos: ©L.Boegly, ©S.Anzini
ceramic model photographs: ©Ernesta Caviola
ceramic model: Danilo Trogu
book: “The Sky of Rome”
The building comes formally to take on a symbolic value that is found in the following characteristics that define its “body”: the floor plan, linear and gently warped to the west through the writing of a variable sequence of broken lines; the choice of not wanting to create a “front and back” but a compositional score capable of creating amazement and wonder at the “metamorphosis” of the building, which will always be perceived in a different way thanks to its ability to react to the light at different times of day on different days of the year; the articulation of its functions, composed according to a principle of horizontal stratification, in a classic sequence of base; (“collective” functions or, better, that interface with the public), elevation (the predominant functions/ offices), the crown (the unexpected and unique space and its relationship with the sky); the entrance hall, highlighted according to a horizontal and vertical relationship thanks to the identification of a “union-separation” that becomes a “transparency-terrace” for four levels and reveals the Mazzoni water tank, an original and still intact element.
AEL housing
The sky above Asnières-sur-Seine
Asnières-sur-Seine, Paris (France)
2013-2016
Mipim Awards 2017 Finalist, category “best residential project”

program: Construction of 183 housing units: 144 housing units with access to ownership and 39 social housing units, a 360 sqm shop and 192 parking spaces
total area: 10 518 m2
floor area: 9 470 m2

client: SCI Asnières Seine AB represented by COFFIM, Eiffage Immobilier IDF
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: Eiffage Construction
services engineering: I.D. BATI
environmental engineering: Eiffage Immobilier IDF
economy control office: Tohier
contractor: Eiffage Construction IDF
energy levels and certification: The complex is certified “NF Logement Démarche HQE version 8.1”
. Building C: certification “Habitat e Environnement Millésimé” RT 2012 10% and 01/2013

photos : ©L.Boegly
The project site is surrounded by strong and structuring elements of the urban landscape: the nearby Seine, the RER C lines connecting Paris to Pontoise and the arrival of a future Grand Paris station. The project is therefore inserted at the end and at the beginning of an important urban axis on the scale of the city.
How can this arrangement be managed? How can the project be presented towards Grésillons Avenue and the train station, giving that this area represents a structural interface from a functional point of view? How can this area expand, in addition to the space already provided, and turn into a real gateway to the neighbourhood?

The project develops through the analysis of potentials: the atmosphere, the light of the landscape, the environmental demands and the formal game consisting of a series of cutouts, openings, slides that define the three bodies of the building.
The city is placed in continuous dialogue with the internal park creating a built / landscape rhythm. The architectural writing of the project is based on this notion of rhythm (openings, materials, treatment of the upper floors): it promotes within a common grammar, the diversity of the urban landscape created between city and nature.
The soul of the project is also the reaffirmation of the decor through ceramics and ornamentation represented by six angels. This reaffirmation requires thinking of thinking the building as a house, a place to live and not just a series of requirements to be met.
Unity, urban rhythm, classic vertical stratification, single material integrating differences capable of anticipating the gentle metamorphosis towards the sky, where the ancestors of the cities can be found, observing us, looking towards the horizon, towards the sky.
MCC housing
16.14 Clot Bey

Marseilles, France
2016

program: Demolition of two buildings and construction of 502 housing divided into 9 buildings with private and collective gardens, a public square and underground parking
site total area: 160 329 m2
total area: 35 556 m2 SDP

client: Ville de Marseille
Marseille Provence Métropole
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with TANGRAM Architectes
environmental engineering: Etamine
developer: Coffim

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia
In an exceptional site stretching along the banks of the Huveaune, where nature occupies a central place, we thought of our project as a park in which the built volumes will be located.
This decision is essential because it places the shared green areas at the center of the project and guarantees the integration of our project in its environment.

Quality of use and habitability are also themes that we have privileged in the project.

The study site, consisting of two lots, is located on Avenue Clot Bey in Marseille.
The status of this residential complex, in the emblematic district of the 8th arrondissement – with quality references such as the Cité Radieuse, Brasilia, or Thalassa – led us to make strong choices to affirm the identity and overall coherence of our project.

The architectural expression is thought of in continuity with the urban planning goals developed by the master plan and landscaping.

The heights are uniform, constant, the matrix is unique, nature thus becomes the protagonist managing the scale relationship between the project and its context.

No ostentation, no mannerism, we chose simplicity supported by quality materials. The facades are in prefabricated white concrete elements enhanced by the matrix and the attics are in colored flat tiles.

While remaining on white and uniform shades, the materials will allow us to highlight the play of lights, shadows, and reflections.
The objective is to express a certain “Mediterranean identity”, through the luminosity of the facade materials and the play of shadows and lights which will be highlighted by the vegetation, the sun, and by the facade matrix, therefore responding in different ways.
MZM housing
Marseille Zac Cité de la Méditerranée îlot 2B
Marseille, France
2013

area: 21 850 m2

client: EPA Euroméditerrannée
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with EMBT Benedetta Tagliabue, Carta & Associés,
Pietri Architectes
structural engineering: Bétérem Ingenierie
services and environmental engineering: Addenda Consultants

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & RSI Studio & Golem Images & Fred Peronne
We see the rebirth of Marseille.
We believe in acceptance of the controversy, acceptance of differences, as they enrich us more than divide us.
Our project organise space stably so that the “marseillais” can develop a protective intimity and a jointly liable sociability.
Our project revolves around a strategy that seeks equilibrium and the light.
We started looking for a fair density; the one permitted by the site, by the context – the one intended by the program.
We tried to introduce the quality of life in this new urban space: shared green spaces; a porous ground floor; large terraces facing the sky; views to the bay of Marseille and its iconic buildings; diversity within the unity of the same identity.
A responsible answer instead.
Four united answers in a single project.