CLM5 housing
Living in the blue
Milan, Italy
2017-2020

program: Construction of two buildings including 104 housing units for members of the Dorica and Ecopolis Casa cooperatives, 46 units with controlled rent, 5 commercial spaces and 2 co-housing buildings with 26 beds for temporary accommodation.
area: 12 404 sqm
housing for ownership (104): 8 360 m2
social rented housing (46): 3 344 m2
commercial spaces (5): 700 m2
external areas: 5 000 m2


client: Cooperativa Dorica represented by Consorzio Cooperative Lavoratori, Ecopolis Casa represented by Delta Ecopolis
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: FOR Engineering Architecture
services and environmental engineering: FOR Engineering Architecture
safety coordination: Atelier(s) Alfonso Femia, FOR Engineering Architecture

photography: ©S. Anzini
The project is located within the Lambrate area, which is currently subjected to a complete transformation and redevelopment.
The “Living in the blue” project finds its foundations in the open/green spaces project.
Starting from the east, we find the commercial areas facing the Rubattino district, in the central area of the project instead, the axis will open towards a large green space (about 5.000 sqm); to the west a “head” with a small commercial square which redefines the crossroads between Via dei Canzi, Tanzi and San Faustino.
Two paths are interwoven in this system, also characterized by the presence of trees and green spaces made of passages, paths and small courtyards.
The central buildings will be built on pilotis to facilitate both cycle/pedestrian movements and to guarantee a feeling of complete opening at the ground floor level, and therefore a wider visual perception.
Smaller spaces are connected to this system, defined by the courtyards between the residential buildings.
The Corner
Milan, Italy
2014-2019

program: Redevelopment of the Generali building positioned between Viale della Liberazione and Viale Melchiorre Gioia in Milan.
area: 17 500 m2
model floor plan: 1 700 m2
parkings: 4 400 m2

client: Generali Real Estate S.p.A. Società di gestione del risparmio, Fondo Mascagni
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural and services engineering: FOR Engineering Architecture
security during design and execution phases: Atelier(s) Alfonso Femia, FOR Engineering Architecture
contractor: CGG – Gilardi Costruzioni
energy levels: Classe A, LEED Gold

photos: ©S.Anzini
“The Corner” project involves the redevelopment of a building of the 1970s, property of the Generali Group, and located on the corner of Viale della Liberazione and Viale Melchiorre Gioia in Milan.
The existing building presents itself as an articulated and complex body to bring back to life through a new identity.

The “actions” of the project can be distinguished in:
1. overlay of two floors of the existing building;
2. reconstruction of the facades of the existing building, including the fronts towards the inner courtyard and those of the lower body;
3. redevelopment of the ground floor, including the porches and the shelter on Melchiorre Gioia;
5. implementation of new terraced areas both on the roof of the building and above the lower body on the inside of the court;
6. redevelopment of the building’s plant system, through the use of renewable sources and high-performance systems with low power consumption.
7. achievement of Class A and LEED Silver certification
8. adaptation of the building to the seismic and fire regulations currently in force.

The Light Gate iGuzzini
Milan, Italy
2018-2019

program: New iGuzzini showroom and offices
area: 1000 m2

client: iGuzzini

photos: ©S. Anzini
The project consists in the realization of the new iGuzzini showroom in Via Brera, 5. The entrance from Via Brera gives access to a large hall, where the furnishing elements have been specifically designed. From the hall you can access the meeting rooms and the office areas. With the new wooden and resin staircase you have access to the floor at an altitude of +1.20 where the operating offices are located. In the basement a large lounge to be equipped for events and conferences for about 90 people, directly connected to the bar. Through the connective element one reaches the Light Experience, where the light experiments are located.
MSU videos
Milan
©Inside The Whale AF517
April 2017 – Milan Design Week

The Chronotopic System
Workspace 3.0
A Joyful Sense at Work

Turning the work space into a chronotopic place, means that it changes according to time and space, a place that lives and that is created and modified according to how it is used and to the needs and desires of those who “live” it.
MSU design
The Chronotopic System
Milan, Italy
2017
photos: ©S. Anzini
The Chronotopic System
Workspace 3.0
A Joyful Sense at Work

Milan Design Week
April 4-9th 2017

This new idea of “trespassing perimeters” is changing the way space is used and perceived, especially in the workplace, where there have always been imposed sequences, codified within a hierarchical and structured logic.
Nowadays, free and fluid space is defined as a condition, not only in alignment to the new technological society but also as a potential creative condition for the research of permanent innovation.

Contamination, integration, belonging, these are the principles of the project.
Turning the work space into a chronotopic place, means that it changes according to time and space, a place that lives and that is created and modified according to how it is used and to the needs and desires of those who “live” it.

The workplace of the future will invert the percentage of static and fixed spaces with more dynamic and adjustable spaces.
In the future, there will be no precise rules and the three types of spaces – static, dynamic (convivial), creative (chronotopic) – will combine themselves each time according to the user.

ICINQUESENSIDELBIANCO design
Five senses of White
Alfonso Femia / AF*Design for White in the City
2017
photos: ©S.Anzini
April 4th-9th
Milan Design Week 2017
Palazzo Cusani, Milan

“Five senses of White” interprets the “White in the City” theme through a sensorial experience that places the viewer, and his perceptions, at the center of the project.
The use of materials, essences, different types of materiality, all related to the “white” theme are the leitmotiv of an exhibition which has the will to stimulate all the five senses: a. touch, through the different materials of the flooring composed of marble plates and concrete slabs; b. the sense of smell, thanks to the presence of different jasmine blooms; c. hearing, listening to different scores of white voices music; d. taste, with the tasting of different types of white chocolate; e. vision, thanks to the different white coating surfaces.
All is summarized through the creation of a large inverted cone, a stylized reference to the classic construction “pin”, which rests on a pedestal of different finishes and materials. Placed in the center of a room of Palazzo Cusani, the cone has an opening in the upper part from which the external light filters in. A triangular opening will allow the visitor to enter inside a space surrounded by a large continuous shelf on which rest a series of objects capable of stimulating and emphasizing “The Five Senses of White”.