Urbagreen

Paris, France

RNLhousing
Urbagreen
Île-de-France, France
2015-present
6.400 m2
client: Nexity
The project is part of a residential area under development in the first urban crown of Paris. The project area lies in the southern part of a new residential complex. The large “not building lot” green area located on the South, defines the green vocation of the entire sector. The will to give visual continuity to the North-South axis defined by the composition of the North urban plan, creates two separate volumes. The volumes are processed to ensure continuity with the heights of adjacent volumes with buildings of 4, 5 or 6 floors in the north zone, to descend through a terrace steps facing South and harmonize with the context of single family homes included in green area.
The project dialogs with the context and is characterised by the use of matter and light. Each front defines its own specificity and explains the project in different ways. Northward, the façade of entrance from the main building has a diamond white ceramic coating that reflecting the light and the sky of Paris makes vibrate the façade in a thousand shades. To the West, a path open to the inhabitants is moving through the trees facing a façade embellished with protruding balconies protected by a wooden vertical grid. The opposite side, opened on the East towards the green hill, is characterized by a more compact dug to build lodges. The main entrance is located on the South and leads to the entrance hall, a wide, multifunctional glassed space.