RNL housing
Urbagreen
Île-de-France, France
2015-2020

program: 107 apartments, private and collective gardens
total area: 6 400 m2
floor area: 5 600 m2

client: Nexity
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: BET Structure Buchet
services and environmental engineering: Pouget Consultants
bureau de contrôle : Qualiconsult
art work: Danilo Trogu
energy levels: HQE NF

images : ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama

The project is part of a residential area under development in the first urban crown of Paris. The project area lies in the southern part of a new residential complex. The large “not building lot” green area located on the South, defines the green vocation of the entire sector. The will to give visual continuity to the North-South axis defined by the composition of the North urban plan, creates two separate volumes. The volumes are processed to ensure continuity with the heights of adjacent volumes with buildings of 4, 5 or 6 floors in the north zone, to descend through a terrace steps facing South and harmonize with the context of single family homes included in green area.
The project dialogs with the context and is characterised by the use of matter and light. Each front defines its own specificity and explains the project in different ways. Northward, the façade of entrance from the main building has a diamond white ceramic coating that reflecting the light and the sky of Paris makes vibrate the façade in a thousand shades. To the West, a path open to the inhabitants is moving through the trees facing a façade embellished with protruding balconies protected by a wooden vertical grid. The opposite side, opened on the East towards the green hill, is characterized by a more compact dug to build lodges. The main entrance is located on the South and leads to the entrance hall, a wide, multifunctional glassed space.
CLM5 housing
Living in the blue
Milan, Italy
2017-2020

program: Construction of two buildings including 104 housing units for members of the Dorica and Ecopolis Casa cooperatives, 46 units with controlled rent, 5 commercial spaces and 2 co-housing buildings with 26 beds for temporary accommodation.
area: 12 404 sqm
housing for ownership (104): 8 360 m2
social rented housing (46): 3 344 m2
commercial spaces (5): 700 m2
external areas: 5 000 m2


client: Cooperativa Dorica represented by Consorzio Cooperative Lavoratori, Ecopolis Casa represented by Delta Ecopolis
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: FOR Engineering Architecture
services and environmental engineering: FOR Engineering Architecture
safety coordination: Atelier(s) Alfonso Femia, FOR Engineering Architecture

photography: ©S. Anzini
The project is located within the Lambrate area, which is currently subjected to a complete transformation and redevelopment.
The “Living in the blue” project finds its foundations in the open/green spaces project.
Starting from the east, we find the commercial areas facing the Rubattino district, in the central area of the project instead, the axis will open towards a large green space (about 5.000 sqm); to the west a “head” with a small commercial square which redefines the crossroads between Via dei Canzi, Tanzi and San Faustino.
Two paths are interwoven in this system, also characterized by the presence of trees and green spaces made of passages, paths and small courtyards.
The central buildings will be built on pilotis to facilitate both cycle/pedestrian movements and to guarantee a feeling of complete opening at the ground floor level, and therefore a wider visual perception.
Smaller spaces are connected to this system, defined by the courtyards between the residential buildings.
AEB4 housing
Housing and student housing – B4 Plot, ZAC Parc d’Affaires

Asnières-sur-Seine, France
2019-ongoing

program: Construction of a nine-floor building gathering 62 residences, a nine-floor building gathering 273 student accomodations and a parking lot with 248 parking spaces on the B4 plot in the ZAC Parc d’Affaires in Asnières-sur-Seine
total area: 11 036 m2
62 residences : 3 766 m2
273 student accomodations: 7 270 m2
parking : 248 spaces

client: Eiffage Immobilier
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
landscaper: Ter
facade engineering : VP & Green engineering
structural engineering: Eiffage Construction IDF
services engineering: CET Ingénierie
energetic engineering : Bénefficience
environmental engineering: ALTO Ingénierie
economy control office: Axio
building control office: BTP Consultants
fire safety: Casso Conseil
acoustic: Aïda
energy levels and certifications: NF HABITAT HQE profile, level: excellent

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & Diorama

The project is located within the ZAC Parc d’Affaires, on the east side of Asnières-sur-Seine. The site is now undergoing its transformation through the creation of a rich and diversified urban fabric (offices, shops, residences) and its connection to Grand Paris via the Grésillons station (RER C).

The B4 property complex includes 62 housing units and a student residence with 273 rooms located in two separate buildings. This arrangement, in addition to the autonomy which it provides for each entity, offers a more favorable east-west orientation for housing. Each building consists of a ground floor topped by nine levels.

The buildings maintain geometric and altimetric correspondences that connect them and the dialogue is reinforced by the use of similar materials. Each entity however expresses its functional specificity as closely as possible and develops its own identity.

The building with the 62 residences offers a horizontal stratification through the game of the balconies’ volumes. The other building is more monolithic and is made of a concrete frame which extends the building system on to the façade highlighting the different types of rooms.

EBS housing
Evry Bois Sauvage district
Evry, France
2016 – under construction

program: Project for the urban renewal of “Bois Sauvage” Neighborhood: construction of 100 housing units of which 24 social housing units and 76 housing units with access to ownership – 152 parking spaces (on underground and ground floor)
total area: 7 185 m2
residences: 6 053 m2

client: Constructa Urban Systems
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with Nicola Spinetto Architecte
structural engineering: SOGEA (filiale Vinci Construction)
services and environmental engineering: EIFFAGE Energie
economy control office: VPEAS
contractor: SOGEA (filiale Vinci Construction)
energy levels and certifications:
buildings A and C : HQE RT 2012
building B : HQE NF Habitat

images: © Atelier(s) Alfonso Femia
photos : ©S.Anzini
Our reflection is based on a research of dialog between the volume of the project built on the site 1 that begins the renewal of the neighbourhood and the body of our building. Our process is to multiply the attempts in order to find how to be coherently part of the surrounding urban landscape. The founding wish is to produce a shape that preserves the heart of the site, to conceive buildings with projected shadows that have no impact on the neighbours or the different parts of the project.
A basis in ceramics clarifies the limit between public and private spaces, favouring a collective life outside the plots, on Emile-Roux street and towards Camille-Guérin square.
AEL housing
The sky above Asnières-sur-Seine
Asnières-sur-Seine, Paris (France)
2013-2016

Mipim Awards 2017 Finalist, category “best residential project”

program: Construction of 183 housing units: 144 housing units with access to ownership and 39 social housing units, a 360 sqm shop and 192 parking spaces
total area: 10 518 m2
floor area: 9 470 m2

client: SCI Asnières Seine AB represented by COFFIM, Eiffage Immobilier IDF
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
structural engineering: Eiffage Construction
services engineering: I.D. BATI
environmental engineering: Eiffage Immobilier IDF
economy control office: Tohier
contractor: Eiffage Construction IDF
energy levels and certification: The complex is certified “NF Logement Démarche HQE version 8.1”
. Building C: certification “Habitat e Environnement Millésimé” RT 2012 10% and 01/2013

photos : ©L.Boegly
The project site is surrounded by strong and structuring elements of the urban landscape: the nearby Seine, the RER C lines connecting Paris to Pontoise and the arrival of a future Grand Paris station. The project is therefore inserted at the end and at the beginning of an important urban axis on the scale of the city.
How can this arrangement be managed? How can the project be presented towards Grésillons Avenue and the train station, giving that this area represents a structural interface from a functional point of view? How can this area expand, in addition to the space already provided, and turn into a real gateway to the neighbourhood?

The project develops through the analysis of potentials: the atmosphere, the light of the landscape, the environmental demands and the formal game consisting of a series of cutouts, openings, slides that define the three bodies of the building.
The city is placed in continuous dialogue with the internal park creating a built / landscape rhythm. The architectural writing of the project is based on this notion of rhythm (openings, materials, treatment of the upper floors): it promotes within a common grammar, the diversity of the urban landscape created between city and nature.
The soul of the project is also the reaffirmation of the decor through ceramics and ornamentation represented by six angels. This reaffirmation requires thinking of thinking the building as a house, a place to live and not just a series of requirements to be met.
Unity, urban rhythm, classic vertical stratification, single material integrating differences capable of anticipating the gentle metamorphosis towards the sky, where the ancestors of the cities can be found, observing us, looking towards the horizon, towards the sky.
MCC housing
16.14 Clot Bey

Marseilles, France
2016

program: Demolition of two buildings and construction of 502 housing divided into 9 buildings with private and collective gardens, a public square and underground parking
site total area: 160 329 m2
total area: 35 556 m2 SDP

client: Ville de Marseille
Marseille Provence Métropole
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with TANGRAM Architectes
environmental engineering: Etamine
developer: Coffim

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia
In an exceptional site stretching along the banks of the Huveaune, where nature occupies a central place, we thought of our project as a park in which the built volumes will be located.
This decision is essential because it places the shared green areas at the center of the project and guarantees the integration of our project in its environment.

Quality of use and habitability are also themes that we have privileged in the project.

The study site, consisting of two lots, is located on Avenue Clot Bey in Marseille.
The status of this residential complex, in the emblematic district of the 8th arrondissement – with quality references such as the Cité Radieuse, Brasilia, or Thalassa – led us to make strong choices to affirm the identity and overall coherence of our project.

The architectural expression is thought of in continuity with the urban planning goals developed by the master plan and landscaping.

The heights are uniform, constant, the matrix is unique, nature thus becomes the protagonist managing the scale relationship between the project and its context.

No ostentation, no mannerism, we chose simplicity supported by quality materials. The facades are in prefabricated white concrete elements enhanced by the matrix and the attics are in colored flat tiles.

While remaining on white and uniform shades, the materials will allow us to highlight the play of lights, shadows, and reflections.
The objective is to express a certain “Mediterranean identity”, through the luminosity of the facade materials and the play of shadows and lights which will be highlighted by the vegetation, the sun, and by the facade matrix, therefore responding in different ways.
PVO housing
Re-invent Paris – Requalification of Ordener’s plot
Paris, France
2015

program: Requalification of the Ordener’s plot, including a kindergarten, 27 house units, a shared educational garden and a hall
area: 2 513 sqm

client: City of Paris
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with
landscape design: ALP, Après la pluie
structural engineering: AURIS
design and environmental engineering: Franck Boutté Consultant
consult in urban agriculture and social experimentation: ESEL, Ecole Spéciale des Espaces Libres
consult on recovery and reuse process: Collectif YA+K
developer: Coffim SA

images: ©Tada
The site located on the 183 Ordener street caught our attention because it deals with issues going beyond its scale and the surface to develop. Indeed, it is based on concerns that don’t rest on the spectacular or patrimonial naure of the existing building but on the exceptional nature of a common plot with a simple program. We wish to create with the daily, the ordinary by giving it a specific importance. We were passionated about that, with the idea of resewing this forgotten and undeveloped plot of islet. We wanted to insert an ordinary program in the sense of common, banal by treating it in an extraordinary way.
This is one of our first challenges: we hope that the project will influence the daily life of the inhabitants, as we wanted to reflect on news ways of habiting. In this dynamic transformation, particulat to capital cities, the scale of the proximity, the building, the islet and the neighbourhood has to find an important and essential role.
LCE housing
Lyon Confluence – Block B2
Lyon, France
2015

program: 94 housing units, 91 student housing units, retail, offices, nursery, parking
ground area: 3 990 m2
floor area (FR): 12 056 m2
housing:
building 1: 1 614 m2
building 2: 1 862 m2
building 3: 2 838 m2
building 4 (student+housing): 1 599 m2 + 2 109 m2
offices: 2 846 m2
retail: 680 m2
nursery: 106 m2

client: SPL Lyon Confluence
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with Siz-Ix Architectes
landscape architects: Atelier Anne Gardoni
structural and services engineering: Artelia Bâtiment & Industrie
acoustic engineering: Génie acoustique
hydrological engineering: Antea Group
environmental engineering: Inddigo
contractor: Eiffage
energy levels and certifications: HQE

images: © Atelier(s) Alfonso Femia & Asylum
The architectural project proposed for the B2 Block was thought in line with the urbanistic project the planning team of Lyon Confluence II had in mind.
We chose not to reconsider the basic axioms of the project: geometry and block positions, heights, positioning of the different functions. These guarantee the coherence with the rest of the urban project and are necessary to integrate the B2 Block in the new Confluence neigbourhood.
We simply continued the story from where the urban planners had stopped, and we continued the project with consciousness, respect, pleasure and passion. We decided to build a development strategy, with the constraints of the specifications, for the B2 Block’s different parts, solids and voids, allowing to breath the life and strength that resides within it.

We tried to understand the features of each element, nature, content and tone of their dialog with the context. We tried to exhaust each possibility and write an original, ambitious, sensitive and coherent scenario.

We began from the fouding principle that identifies and characterizes the B2 Block: a rectangular parallelepiped positioned at the crossroads of Confluence’s major axes. First, the ones of the inner harbor and cours Charlemagne, imaginary cardo and decumanus of this part of the city; and then the one of the future pont du Girondins: an irregularity in the basic framework, a violent boost from the Lyon beyond the Rhone river that also comes to settle on this piece of land.

We also questioned the role and the importance of water in the project. It is physically omnipresent in three forms (two rivers and the inner harbor): its oneiric power fills the atmosphere of Confluence, it plays with existing architectures through its reflections, and finally, it constitutes the first source and the first mirror of the project.
This unique location lead us to pay more attention to limits and to consider each action on one project element as an action on the whole project. That’s why we decided not to separate the buildings between the architects, like usual, but to begin a real collaborative work, through workshops and meetings, in order to reach a shared common proposal.
Therefore, this reflection and global work lead us to consider the B2 Block buildings as members of a single family. They share several elements like a common base, the space that binds them and other values (architectural, environmental and constructive).
All the buildings are different, shaped in their own way according to the programs they welcome and the relationships they have between each other. They all have an urban role to play in the neighborhood of Confluence II.

Base de vie in the red desert
Adrar, Algeria
2014

program: Creation of a city for 1,000 inhabitants in the Algerian desert
total area: 250 000 m2
floor area: 22 400 m2

client: Bonatti spa
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with Francesco Nissardi
landscape: Alfonso Femia

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia
The project proposes a “water chain” capable of managing, collecting and channelling the water system in its different uses in order to create a dynamic and optimised system. The depth of the basins and connecting channels will be sized to support the phenomena of evaporation when useful to control the microclimate while, in the sections where this will not be necessary, the system will be designed to reduce waste and minimise maintenance. Furthermore in the spaces where evaporation helps with cooling the environment, the ponds will be sized so as to control the phenomenon and will be protected by pergolas that are a theme of the project. The connecting channels are partly exposed (fissures) and partly “closed”, in such a way as to cool the water that flows there for short stretches.
MZM housing
Marseille Zac Cité de la Méditerranée îlot 2B
Marseille, France
2013

area: 21 850 m2

client: EPA Euroméditerrannée
Alfonso Femia / Atelier(s) Alfonso Femia with EMBT Benedetta Tagliabue, Carta & Associés,
Pietri Architectes
structural engineering: Bétérem Ingenierie
services and environmental engineering: Addenda Consultants

images: ©Atelier(s) Alfonso Femia & RSI Studio & Golem Images & Fred Peronne
We see the rebirth of Marseille.
We believe in acceptance of the controversy, acceptance of differences, as they enrich us more than divide us.
Our project organise space stably so that the “marseillais” can develop a protective intimity and a jointly liable sociability.
Our project revolves around a strategy that seeks equilibrium and the light.
We started looking for a fair density; the one permitted by the site, by the context – the one intended by the program.
We tried to introduce the quality of life in this new urban space: shared green spaces; a porous ground floor; large terraces facing the sky; views to the bay of Marseille and its iconic buildings; diversity within the unity of the same identity.
A responsible answer instead.
Four united answers in a single project.